15. ledna 2013

Ohlédnutí za minulým rokem č.3

Dneska bude seznam! Dneska bude seznam! Protože na dnešek vyšlo všechno ostatní a to se mi jako ucelený text psát nechce. Tady tedy máte důležité či zajímavé události, které se jinam nevešly :)

  • Celý červenec a srpen jsem cestovala. Byly to po dlouhé době pořádné prázdniny. Nejlepší byla dovolená v Chorvatsku. Bydleli jsme u města Trogir v úžasném apartmánu s velkou terasou s výhledem na celou trogirskou zátoku. Celou dovolenou jsme provýletovali a stejně jsme nestihli všechno, co jsme chtěli. Neměla bych vůbec nic proti tomu, kdybychom se tam příště vrátili.
  • Nestihli jsme se přestěhovat. Naše plány nám skřížila moje nezaměstnanost. Chceme si společně pořídit vlastní bydlení, takže jsme se rozhodli počkat, až budeme zase oba zaměstnaní. Letos to už doufám vyjde.
  • Pořídili jsme si roombu. Náš malý byt je teď o hodně uklizenější, méně prašný a méně zachlupený od koček. Je to super!
  • Oproti roku 2011 jsem hrozně málo nakupovala. Částečně za to může moje nezaměstnanost, částečně moje zdraví. Boty jsem kupovala spíš praktické než okrasné. Kvůli té noze si holt odteď budu muset víc vybírat :) Místo bot jsem kupovala hlavně šaty. Přišla jsem na to, že jsem hrozně líná vymýšlet kombinace vršků a spodků. S šaty je to daleko jednodušší :) Hodně jsem pořizovala praktické předměty, hlavně zařízení do kuchyně.
  • Rozhodla jsem se zútulnit si byt. Já vím, většina lidí k podobnému závěru dojde dřív než po více než dvou letech obývání prostoru. Nikdy jsem tu ale neplánovala zůstat takhle dlouho. Nejdřív jsem to brala jako přechodnou stanici, pak jsem neměla peníze, pak náladu, pak nápady. A pak to vypadalo, že se budeme během roku stěhovat, tak to nemělo cenu. Teď to sice taky vypadá nadějně, ale zkušenosti mě poučily o tom, že stát se může cokoli. Během posledních měsíců jsem tu strávila hodně času a změnila jsem názor. Stojí mi to za to i třeba na těch pár měsíců. Ve "skladišti" jsem v minulosti strávila až příliš času na to, abych se k něčemu podobnému chtěla vracet. Naopak. Chci, aby se mi v mém bytě líbilo.
    Tenhle byt není žádný zázrak a třeba kuchyňský kout je naprostá katastrofa, se kterou toho moc udělat nejde, stejně jako s koupelnou, která taky akutně volá po rekonstrukci. Ale stále zbývá dost věcí, se kterými něco udělat jde. Nové záclony a pěkný ubrus udělají svoje. Taky jsem se zbavila starých rozvrzaných a oškubaných židlí a v Ikei pořídila ve slevě hezké nové i s podsedáky, které ladí k ubrusu. K pracovnímu stolu jsem si koupila roztomilou kancelářkou židli. Drahý mi ji zkritizoval s tím, že nesplňuje skoro žádné zásady pro to, aby se na ní dalo sedět, ale o to přece nikdy nešlo O.o Já jsem ji chtěla ze dvou důvodů - byla ve slevě a hlavně byla *děsně roztomilá*. Ještě mám v plánu si ušít závěsy a další věci mě určitě ještě napadnou. Každopádně už se hrozně těším, až se přestěhujeme a já budu mít pořádnou kuchyň!
  • Vracím se k tradicím :) Vyrábím domácí máslo, přepouštím máslo kupované, chystám se péct vlastní chleba (zatím jsem úspěšně zvládla jen pečení toho práškového - ale i ten je lepší než kupovaný). Prostě chápete, jak to myslím. Místo módních blogů vyhledávám spíš ty s návody, jak si doma vypěstovat kvásek či jak vyrobit nejlepší domácí marmeládu :) Taky přemýšlím, že na jaře zkusím pěstovat bylinky v truhlíku. A taky už se hrozně těším, až se přestěhujeme a já budu mít pořádnou kuchyň!
  • Přestala jsem nosit lolitu. Tedy většinu. Nechala jsem si troje jednodušší šaty a tři sukně a zbytel se snažím poslat dál. Už se v té módě necítím ani zdaleka tak dobře, jako dřív, tak je čas ji opustit. Nemá smysl zůstávat u něčeho, co už mi nedělá radost.
  • Vrátila jsem se k překládání. Alespoň na chvilku. Vyskytla se celkem milá školní komedie o 13 dílech a já jsem u ní vydržela až do konce! Myslím s překládáním. Z různých důvodů jsem nestihla přeložit 3 díly, ale to mám v plánu napravit a dopřekládat :) Možná si další sezónu zase nějakého favorita vyberu. Ale překládání beru jako závazek vůči fanouškům a opravdu si nejsem jistá, že budu schopná držet rozumnou rychlost i kvalitu. Všichni víme, že mám v mé "překladatelské historii" víc kousků nedopřeložených, než dokončených. Nerada bych k nim přidávala. Další nehledě na to, že nemám nikoho na korektury.

3 komentáře:

Lusi řekl(a)...

Jak to tak čtu, říkám si, že jsem tě fakt dlouho neviděla...
Jinak ortopedické vložky na míru jsem taky dostala naordinované, zítra si pro ně jdu, tak jsem zvědavá. Taky jsi musela při pořizování šlapat na cosi, co vypadalo jako iPad? :D
A chválím volbu anime k překládání. Jediné z téhle sezóny, které jsem sledovala pravidelně a fakt se na něj těšila :)

Lady Leia řekl(a)...

Lusi: No kdyz ty od te doby, co mas muze, jsi hrozne zaneprazdnena :) Kazdopadne sejit se a po dlouhe dobe si popovidat mi prijde jako realizovanihodny napad :)

jo, slapala jsem na takove cerne desticky :) Taky jsi byla na Klamovce (ona to mozna neni uplne ta stanice, ale proste tam nekde v okoli za Andelem :) ).

Anime se mi hrozne libilo, az na nektere dily s prilis vysokym wtf faktorem :)

Lusi řekl(a)...

Tak jo. Příští týden jsem ale hrozně zaneprázděná XD Teď mi to vyšlo fakt 2 týdny tak, že nemám ani jeden večer volný... A to většinu ani netrávim s mužem :) Tak se můžem domluvit pak nějak na únor.
Jo a byla jsem nejspíš na stejném místě (Bertramka), ono je to kousek od toho, kde teď bydlíme.