30. srpna 2010

Opravdu nosíte správnou velikost podprsenky?

Ano, všimli jste si správně. Tenhle článek je určený převážně pro příslušnice něžnějšího pohlaví. Nicméně poučit se mohou i muži :)

Sepsat tenhle článek mě donutily vlastní zkušenosti a taky to, co denně vídám v ulicích kolem sebe. Ten pohled na ty davy slečen v zoufale nepadnoucím spodním prádle velikosti 75B je smutný až nechutný. Ačkoli osvěta už nějaká je a u mnohých včetně mě se neminula účinkem, zděšeně jsem zjistila, že do mého blízkého okolí ještě nedorazila. (Ještěrko, ty jsi výjimka ;)) Zkusím se toho tedy ujmout já a lehce naznačit, podle jakých pravidel si vybrat správně padnoucí podprsenku. V závěru článku na vás čekají odkazy. Doporučuji si je projít, protože jsem určitě na některé věci zapomněla. Taky tam najdete hodně názorných obrázků a fotek.

Obecně existuje velké množství různých čísel. V zahraničí se prodávaji běžně obvody 60-95 s košíčky A-I. U nás jsou to obvody 70-90 a košíčky A-D. S tím, že ještě jen několik kombinací. Tzn. třeba 75B či 80C jsou nejčastější, ale třeba taková 70F je u nás utopie.

Co si myslíme? (tedy někteří z vás)
Řekněme si to narovinu - situace v ČR není ohledně nabidky velikostí nijak růžová. Lepší zpráva však je, že se to zlepšuje a pomalu se i u nás začínají prodávat značky, které myslí na všechny ženy. Děje se tak povětšinou v "luxusních" obchodech, což mnoho žen odradí, ačkoli ceny nemusí být vždy tak vysoké, jak si mnohé z nich představují. Každopádně ne každý luxusně se tvářící obchod nabízí kvalitní služby a prádlo. Je třeba si dávat pozor a vědět, co vlastně člověk chce koupit.

Raději ani nechci vědět, kolik žen nosí košíčky B nebo dokonce A, protože přece mají malá prsa (a ta hodná ochotná paní v Triumphu jim to přece dosvědčila). Ale co přesně jsou malá prsa? Každá žena má jinou postavu a v poměru k ní i jiná prsa. Velikost košíčku je obecně daná rozdílem mezi obvodem pod prsy a obvodem v nejširším místě prsou. Dejme tomu, že malými prsy nazveme ty, kde je rozdíl 5cm. Podle této tabulky se ale dostaneme na "neuvěřitelné" košíčky C O.o Pokud je ten rozdíl 10cm, tak dokonce na E (podle britského číslování DD).

Další kapitolou je obvod. Občas ženy tuší, že to má něco společného s obvodem pod prsy. Většinou si to ale vykládají úplně špatně. Ale co se na tom dá nepochopit? Jak mi bylo řečeno jednou mojí známou, tak se prostě změří pod prsy a vezme si nejbližší obvod velikosti podprsenky a podle toho přizpůsobí velikost košíčku. Takže pokud si naměří např. 78cm, tak si hrdě odnese velikost 80. O tom, že prsa by měl držet hlavně ten obvod nejspíš nikdy neslyšela.

Jak to tedy doopravdy je?
Správně padnoucí podprsenka nese většinu váhy prsou na svém obvodu. Ten by logicky tedy neměl být volný. Mezi číslem na podprsence a velikostí obvodu pod prsy neplatí rovnost, ačkoli se to tak hezky nabízí. Čislo udává, jaký má podprsenka obvod v klidovém stavu. Ale každá obsahuje různé procento elastanu a časem se vytáhne (poměrně krátkým časem). Obecně platí, že abyste dostaly správný obvod podprsenky, od vašeho reálného obvodu pod prsy odečtěte 5-10cm.

A teď košíčky. Tam je to ještě větší magie. Aby podprsenka nabízela správnou oporu, neměl by košíček sloužit jen jako krytka na bradavky. Prso by v něm mělo být uloženo celé, kostice by měla po celé svojí délce držet pevně na hrudníku a těsně lemovat prso, nikde by se neměla zabodávat do "měkkého" a její vnější část by měla končit zhruba v podpaží. Mnoho žen dělá to, že košíček nažene větším obvodem a utažením ramínek. Což je samozřejmě špatně, protože pak prso ztrácí potřebnou oporu v obvodu a zadní část podprsenky se posouvá kamsi mezi lopatky. Správně umístěný obvod drží pevně na těle ve vodorovné pozici.

Příznakem špatně padnoucí podprsenky může být to, že po těle cestuje, musíte ji čas od času "vrátit na své místo", při předklonu hrozí, že vám vypadnou prsa (nebo jeji velká část) ven, někdy si stačí jen poskočit.

Ale nic nevysvětlí teorii lépe než obrázek. Některé najdete i v odkazech, které uvedu na konci článku.


Tady jsou na první pohled malé košíčky, ačkoli obvod nejspíš škrtí. Stačí prudce vzpažit a podprsenka se posune o několik čísel nahoru. Kostice nepřiléhají k tělu a zasahují do měkké prsní části. A to nemluvím o tom, co by se stalo, kdyby se slečna předklonila.


No dobře, tohle je peklo tak nějak celkově. Ale taky nelze přehlédnout to zapínání skoro za krkem. Tohle dělá to, když chcete nahnat velikost košíčků větším obvodem.


Vlevo špatná velikost, vpravo ta samá podprsenka ve správné velikosti.

Tenhle článek jsem proti původnímu plánu nakonec pojala minimalisticky s tím, že ho doplním o kopu odkazů, kde najdete další vyčerpávající informace. Tuším, že se mezi vámi najdou i takové, které si řeknou "no a co", ale s tím já už nic neudělám. Předpokládám, že ty soudnější z vás by si např. špatnou velikost bot taky nekoupily, protože chápou, že to asi nebude zdraví zrovna prospěšné. Se spodním prádlem je to stejné. A těm nesoudným stejně nic jiného než transplantace mozku nepomůže. Ve výsledku je to stejně jen na vás. V komentářích mi můžete sdělit svoje postřehy a zkušenosti, případně zjištění.

Kam dál?

34 komentářů:

virtuoso řekl(a)...

Velice poučné i pro opačnou stranu barikády ;-))

Unknown řekl(a)...

Jj. akorate ta fotka z metra me vydesila.

Lady Leia řekl(a)...

To mela :) Puvodne jsem sem chtela dat jeste jednu daleko hruznejsi, ale nemohla jsem ji najit :)

Anonymní řekl(a)...

jo tak o tom jsi psala, no je to zajímávé, já nosím podprsenky pravda docela nepadnoucí, s větším obvodem než mám mít. A pošlu odkaz mámě, ta má s českým omezeným číslováním problém. Dík za článek!
KK

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkně sepsaný článek, akorát obrázky máš ze soukromý stránky (modnipeklo.cz), ale dobře mi posloužili kalkulátory :)

Lady Leia řekl(a)...

V clanku je psane, ze jsou obrazky pouzite odjinud a troufam si rict, ze autorce by snad nevadilo, ze jsem v ramci osvety pouzila obrazky z jejiho blogu. Jista si ale samozrejme nejsem :) Navic se ani nejedna o fotky, ktere poridila sama autorka pekla a priznam se, ze se mi nechtelo dohledavat, kdo je puvodni autorkou toho ulovku z metra :)
U tech ostatnich fotek je to jasne, jsou puvodne z e-shopu, ktery je adresovany primo v obrazcich.

U kalkulatoru je potreba pocitat s tim, ze udaj je orientacni, hlavne v kosiccich se muze vysledna velikost lisit. U me to byly 2 pismena :)

chill řekl(a)...

Vidíš. To já mám v každé zemi jinou velikost prsou, takže zatímco v USA jsem měla B, tady jsem si kupovala A, na druhou stranu mi to přišlo dost divné, protože ta Ačka byla dost velká. Co pak nosí ti lidi, co nemají fakt skoro žádná? Jinak protože nevěřím žádným mírám, co vidím v obchodě, vždycky zkouším. Třeba přes tenké tílko nebo něco, ale zkouším všechno až na ponožky a kalhotky. :)

Lady Leia řekl(a)...

Chill: to je tim, ze US ma jeste jiny system cislovani nez UK a valna cast Evropy (Italske cislovani radeji ignorujme, italove jsou obecne divni). Tady v te tabulce je to videt: http://www.sendit.com/size-charts.info?q=lingerie-chart3

Kdyby nekdo nemel vubec zadna prsa (mel by rozdil obvodu pod prsy a na prsou 0cm - btw to snad zadna dospela zena mit nemuze), tak by nosil kosicky A :) Pokud nejaky rozdil ma, tak kosicky B, C, atd. V te tabulce je to hezky videt a sedi to kupodivu presne. A nechci slyset nic o tom, ze ty jsou prece pro velky prsa. Ze kozaty zensky nosi maly kosicky, je specifikum Ceska a okolnich "vychodnich" statu, rekla bych.

U tebe (co si matne vzpominam a z fotek) bych tipovala kosik minimalne C, ale na obvodu podprsenky tak 60-65 (netroufnu si odhadnout, kolik muzes mit realny obvod, ale myslim, ze 75cm rozhodne neprekrocis).

Pokud chces opravdu vedet, jakou mas kupovat velikost podprsenky, tak radim zajit do nejakeho specializovaneho obchodu typu Bra expert (v Praze obcas byvas a maji tam otevreno i v sobotu). Kupovat nic nemusis, ale muzes vyzkouset, oni ti reknou, na co si davat pozor a poradi. Taky ti nebudou nic nutit hlavne aby prodali. Chystam se tam nekdy na prelomu zari a rijna, tak muzeme udelat hromadnou vypravu, pokud budes chtit :)

Lusi řekl(a)...

Hmmm, tak myšlenkový posun během čtení článku od "Tak snad poznám, co mi sedí" k "Asi bych přecijen měla zajít k odborníkům" se konal, takže evidentně splnil svůj účel :D
Jen jsem narazila na zádrhel při měření obvodu hrudníku - zjistila jsem, že obyčejné nadechnutí mi ho změní cca o 6 cm ^.^ Takže s kterým číslem teď počítat?
A chill imho narážela na to, že někde si to číslování dělaj stejně jak chtěj a A košíčky mají větší, než by být měly.

Lady Leia řekl(a)...

Lusi: hledala jsem a ptala jsem se a obvod pod se meri se pry v co nejvetsim vydechu (ale aby to jeste bylo prirozene), aby ten obvod dobre sedel.
Co se tyce primo hrudniku, tak bych rekla, ze taky ve vydechu a vyzkousis si na konkretni podpsence, co to dela.

Pokud nekdo nosi vetsi obvod nez ma, tak mu ten spravne padnouci muze prijit jako hodne tesny, ale vetsinou se to po par dnech noseni podprsenky srovna. Dulezity je, ze nikde vznikaji otlaky.

Co se tech velikosti kosicku, tak jestli jsem to blbe pochopila, tak se omlouvam :) Je fakt, ze kazdy vyrobce (zvlaste ty levne znacky nebo random made in china podprsenky od vietnamcu) ma jiny tvar kosicku a cislovani taky dost random.
Ja treba k vietnamcum na podprsenky uz nechodim, protoze ackoli tam obcas maji hezke kousky, tak obvod je mi velky a u vetsiny kosicku mi vubec nesedi ten strih.
Ale treba sestra tam nakupuje velmi rada a v arzenalu ma i takove kousky jako vec vycpanou 3cm molitanu O.o

Ještěrka řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Proxima řekl(a)...

Nejhorší je, že mi připadá, že ta čísla u různých obchodů (nebo dokonce v rámci jedné značky) vůbec nesedí - mám 36C i 34D, které padnou stejně... Ještě jsou děsivé slečny, kterým kolem podprsenky lezou špeky, protože by potřebovaly obvod naopak větší a jakmile vidím černou podprsenku pod bílým tričkem, mám chuť jedno z toho ze slečny servat...
Každopádně skvělý článek, věřím, že zvlášť mladším slečnám to pomůže, aby si nezničily záda.

Ještěrka řekl(a)...

Mitsuki: musím trochu zchladit tvůj optimismus, kupování špatných velikostí není jen záležitostí východní Evropy. U nás to k tomu svádí, protože v běžném obchodě prostě obvod pod 70 a košíčky nad D jen tak neseženeš. (Třeba britský Marks&Spencer vyrábí obvody od 60ky, k nám je chvilku dovážel a pak se s tím pro nedostatek zájmu přestalo - a to tu máme spousty štíhlých mladých holek, které by to ocenily... nebo minimálně potřebovaly.)

Ale podprsenková osvěta probíhá i např. právě v Británii a jak je vidět, je potřeba:
návodné video od Bravissima

(btw. proč to po mě nechává "příspěvek smazán" a radši to nezmizí beze stopy? Opravovala jsem jen pár překlepů :))

Lady Leia řekl(a)...

Jesterka: neber mi moji naivni predstavu, ze to je tim, ze v obchodech je omezeny vyber! :) Ale asi je to logicky. Podle me vyber spravne padnouci podprsenky neni zrovna intuitivni jako treba u bot. Tam prece jen clovek snaz pozna, ze neco neni v poradku.

Proxima: otazka je, co ze slecny strhnout, u nekterych pripadu si nepomuzes ani jednim :D

Ještěrka řekl(a)...

Proxima: ale vždyť ty jsi, jestli si fotky vybavuju správně, štíhlá! Obvody 34-36 jsou tak velikost na mě!

Proxima řekl(a)...

Tak ten kalkulátor mi vyplivnul něco fakt divného... když mám rozdíl mezi obvody 7 cm, tak přeci nemůžu mít B... A mám pocit, že Marks a Spencer a Debenhanms, kde nakupuju, mají to číslování trochu jiné...

Proxima řekl(a)...

Ještěrka: Ha, mám to! MS totiž neuvádí obvod pod prsy, ale přes prsa - takže jejich 34D podle mě znamená, že mám 85cm přes prsa (mám 82, ale ještě před dvěma týdny jsem měla 84) a s košíčkem D bych tudíž měla mít pod prsy o 7,5 cm míň,což by mělo být 77,5, já mám momentálně asi 75,5 - vůbec nevím, kdy jsem tak zhubla T_T, asi stresem a nepravidelným jídlem.

Lady Leia řekl(a)...

Proxima: kdyz mas rozdil 7cm, tak se imho dostanes na C, mozna spis D. Zalezi na strihu podprsenky a tvaru tvych prsou. Ja mam rozdil 11 cm a mam DD-E. Dulezite je mit spravny obvod. Jak uz jsem psala Veni na facebooku, kosicky E na obvodu 60 vypadaji uplne jinak nez E na obvodu 85 nebo 90 ;)

Lady Leia řekl(a)...

Ok, jako bych nic nepsala :)

Ještěrka řekl(a)...

Proxima: o tom, že by měl M&S nějaké speciální číslování jsem ještě neslyšela. Můžu poprosit o zdroj? To, cos popsala, prakticky odpovídá fancouzskému číslování - tam bys asi měla vel.85něco, ale na britské číslování se tohle, troufám si tvrdit, rozhodně aplikovat nedá.

Fakt bych na tvoje míry zkoušela obvod maximálně 32, s košíčky C-D asi souhlasím.

Proxima řekl(a)...

Ještěrka: No, teď, co jsem zhubla, je mi ta 34 akorát, vím, že musí být těsná, protože plandající by k ničemu nebyla, ale 32 se mi do těch zad už prostě zarývá >.< Zdroj vyloženě nemám, ale myslím, že to tak nějak mají přímo v obchodech - podle mě tam mají vypsané obvody pro jednotlivé velikosti.

Alice-chan řekl(a)...

Tak zjišťuju že podprsenky mám vesměs správné. Akorát mám věčně moc povolené ramínka :D
Jen jediné úskalí tady je. V každém obchodě podprsenky číslují jinak. Pokaždé mám jiné číslo, i když sedí stejně. Někde mám B, někde C, někde 75, jinde 80 a v různých kombinacích nakonec najdu co mi padne. I když je fakt že se vždy svěřuju do rukou odborníka, tzn mamky. Ta v tom má úžasný přehled. Já si vůbec nepamatuju své velikosti oblečení, protože každý obchod to má jinak a já to neumím odhadnout :D

Pepča řekl(a)...

Já jsem totální lůzr, nedokážu pořádně ani z kalkulátorů ani z tabulek vyčíst svou velikost :/
Mám přes prsa 93 cm a pod prsy 75cm (prsa nemám tak velké, mám široká záda, takže mi ta velikost přes prsa tím nabyla) a nemůžu za boha vyčíslit správnou velikost :(
Mohla bych poprosit o pomoc? Předem díky moc :)

Lady Leia řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lady Leia řekl(a)...

Pepca: pod prsy mas 75, takze odecteme tech 10cm, tim ziskame 65, coz je obvod podprsenky. Rozdil mas 93-75, coz je nejakych 18cm a to dava podle chytre tabulky zhruba kosicek H (britske cislovani FF). Takze bych radila zacit velikosti 65H (britske cislovani 30FF) a zkusit velikost kosicku i mensi ci vetsi, to se muze lisit podle tvaru prsou.

Pokud te desi nesehnatelnost obvodu 65, muzes zkusit 70(nejvetsi kosicek, co sezenes), to je prece jen dostupnejsi s tim, ze ti nemusi sedet. Ale aspon budes videt. Slysela jsem, ze ted maji velky vyber levnych a hezkych podprsenek obvodu 70 (A-snad F) v Tescu. Tak pokud mas nejake tesco blizko, tak vyraz :) Jeste jsem je nevidela, chystam se v nejblizsi dobe, az se uzdravim.

Co ovsem doporucuju nejvic, tak se podivat na tenhle web a pokud mas v blizkosti nejakou z prodejen, co nabizi pradlo techto znacek, tak zajit rovnou do ni, protoze ty obvody 65 delaji: http://www.braexpert.cz/kontakt.php (dole je mapa a rozbalovatko). Ale je potreba pocitat s trochu vyssi cenou, no ><

edit komentu: sekla jsem se v prevodu mezi britskym a nasim cislovanim kosicku. Pokud mam chybu jeste nekde, tak prosim o opravu.

Jusufina řekl(a)...

Super, nedávno jsem uvažovala, že bych podobný článek sepsala :)
Já mám 70G a okolí si pořád pod tímhle představuje monstroózní prsa, 150 kilo a trička XXXL. S 55 kily a tričkama M celkem smutné, ale to jsou ty podprsenkové předsudky :)

Vždycky mě rozesmívá, jak všechny dámy s podprsenkou za krkem zarytě tvrdí, že ony prostě MAJÍ 85A - 75B.

Bohužel, nikdo si nic nepředstaví pod obvodem a všichni se řídí tím, že A = malá prsa, B = normální prsa, C = velká prsa, D a víc = megagigakozy.

Lady Leia řekl(a)...

Jusufina: naprosto s tebou souhlasim. Vcera jsem byla omrknout sortiment pradla v tescu a byly tam i nejake 2 slecny. Obe mely slovanske tvary a prsa zadna tintitka. No vzaly si sve obligatni 85B a sly zkouset (tedy jedna se odvazala a vzala i jednu C :) ). Byl to smutny pohled.

Ještěrka řekl(a)...

Mitsuki, já zas nemůžu souhlasit (jsem hrozná ;)), a to s radou pro Pepču. Zase budu operovat se jmenovatelem "moje maminka" - s mírami 74/92 má vykalkulováno 65E-F, tudíž košíček H na obdobné míry mi přijde fakt přehnaný. Já bych být Pepčou určitě začla u zkoušení spíš tím Fkem.

Ona ta tabulka mi totiž, abych se přiznala, přijde šílená :) Obvod mi vychází dobrý, ale košíčky o číslo až dvě větší než je u mě reálné. Ale těžko soudit, vždycky záleží na tvaru prsou, na střihu podprsenky, elasticitě apod. - zrovna před pár dny jsem zkoušela v Tescu podprsenky a ve stejné velikosti měla jedna moc velké košíčky, druhá moc malé a třetí velikostně celkem akorát, ale ošklivě tvarované. A vyber si.

Jusufina: ty předsudky, to je přesné. Moje tetička například nevěří, že na moje (zhruba průměrná) prsa kupuju košíček D-E. Proč? Protože ona sama má s prominutím kozy jak vozy a kupuje si košíček stejný.
Když na velikosti přišla řeč, ozvala se i bráchova přítelkyně, která bude mít od pohledu tak 70H (resp. já bych u ní začla nabídnutím takové velikosti, možná i větší), že sehnat vůbec Déčko nebo Eěko je v normálních krámech taky problém. Nebyl čas to moc rozvést, ale píšu si další oběť na osvětu.

Lady Leia řekl(a)...

Jesterka: Ja jsem prave vychazela z diskuze na nyxu, kdy vetsina lidi rikala, ze jim to presne sedi. A u me se taky vicemene trefila. I kdyz moje problemy s kosickama radsi neresit :D Jinak s tebou ale souhlasim :)

Angry Tapeworm řekl(a)...

Nejsem si jistá, jak moc tohle funguje...měřeno po prsy 75 (po výdechu), přes (s nasazenou podprsenkou) 85... Podle kalkulátoru mi vyšlo 65 D.
Což je asi špatně, protože minule jsem si v obchodě zkoušela podprsenku velikosti 75 B, kdy mi košíčky odstávaly.. Postavou nejsem zrovna chudák a drobná určitě nejsem, proto mě ten šíleně malý obvod trochu děsí, momentálně mám na sobě podprsenku 75 A.

Ještěrka řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Ještěrka řekl(a)...

Angry Tapeworm: Samozřejmě, že pokud máš pocit, že ti sedí košíček u 75A, není řešením brát stejný obvod s větším košíčkem. Pokud se bojíš přechodu o dvě velikosti obvodu níž, zkus klidně 70ku s košíčky B-C. (Kostice u 70B by měla velikostně odpovídat té u 75A. Písmenko neznačí vždycky totožný košíček, jde o poměr k obvodu.)

Uznávám, že u menších prsou nebývá rozdíl v tvaru a umístění při změně velikosti podprsenky tak znát, ani ta podpora, kvůli níž se bere menší obvod, asi není až tak stěžejní... Ale kupovat podprsenku (respektive v takovém případě už spíš příklopku na prsa) se stejným obvodem jako je tvůj reálný je imho absolutní zbytečnost.

Kalkulátor? řekl(a)...

Tak zkušenější ženy už tak nějak poznají svoji velikost, zvláště, když mají už vybranou značku, kterou často nemění. Jen je třeba hlídat případné změny na postavě. U "začátečníků" je to složitější, tam je ale dobré nevybírat hned na eshopu, spíše si zajít do prodejny a poradit se. Určitým pomocníkem může být online kalkulátor velikosti podprsenky, ale i přesto bych napoprvé volila výběr s pomocí nějaké odborné prodavačky, což je ale pravda, že není v každém obchodě...

Tynka_125 řekl(a)...

Já si dovolím říct, že nosím správné podprsenky :-) . Objednávám si je z https://lanotte.cz/ , a i když si je před nákupem nemůžu vyzkoušet, tak mi sedí. Naučila jsem se totiž, že je důležité se před objednávkou dobře změřit a zkontrolovat podle tabulky velikosti na stránce, každý výrobce to šije jinak, takže nestačí znát velikost podprsenky, je potřeba si to hlídat.