6. prosince 2008

V zajetí anime

Už je to tak, budu vás týrat pokračováním povídání o tom, na co všechno se teď vlastně dívám a co všechno dělám. A abych vás vyděsila předem, tak minimálně ještě jeden díl mám v hlavě ^^
Anime má pro mě tu výhodu, že je krátké a dá se sledovat klidně i ráno při snídani, nebo jako odměna za vykonanou práci v případě, že chci ten den ještě něco dalšího udělat.
Poslední dobou jsem taky objevila kouzlo vycházejících anime. V tomto ohledu je to podobné jako u obyčejných seriálů. Jen jeden díl za týden. Tady ale záleží i na tom, jak rychlá je překladatelská skupina. U anglicky mluvících věcí nemám problém s tím, dívat se bez titulků. U toho anime to trochu problém je ^^ Tolik k úvodu, přistupme k věci. Co jsem si tedy vybrala pro tuto sezónu?


Detroit metal city - máte rádi metal? Nebo j-pop? Nebo jedno z toho či obojí rádi nemáte? V tom případě je tato dvanáctidílná OVA právě pro vás! Zvlášť pokud vám nevadí mírně pokleslý humor. Bere si totiž na mušku oba tyto styly a s úspěchem si z nich tropí legraci. Hlavní postavou je hodný, plachý a slušně vychovaný Negishi, jehož největším snem je stát se uznávaným j-popovým umělcem a svými sluníčkovými písničkami o lásce a celosvětovém míru chce dělat radost všem smrtelníkům na této planetě. Bohužel se nějakým nedopatřením stane zpěvákem a kytaristou v tvrdé metalové skupině Detroit metal city. Jejich texty jsou plné násilí, krve, znásilňování, vražd a podobných nesluníčkových záležitostí. Na pódiu vystupuje pod psedonymem ohannes Krauser II., který je naprostým opakem Negishiho - na fanoušky křičí ty nejhorší sprosťárny, pro ponížení si nejde daleko, je to prostě dokonalý pán temnot ^^ A na Negishiho má vliv i v reálném životě, čas od času ho ovládne osobnost Kaisera II. a to hlavně v přítomnosti holky, kterou chce sbalit. Ta samozřejmě o jeho metalové části neví. Jinak toto anime je již dokončené, to jen mi zbývá poslední díl.


Earl and fairy - romantické shoujo v podobě revezního harému. Jeho velkým kladem je to, že hlavní hrdinka je sympatická a inteligentní mladá dáma s vlastní hlavou, takže se pravděpodobně nestane, že ji budete po pěti minutách nenávidět, jako tomu je u jiných dívek  v jiných anime, o kterých se ještě zmíním ^^ Děj je zasazen v Anglii devatenáctého století. Ani svět v této době nevěří na víly, skřítky a další stvoření, jež mají podle většiny lidí svoje místo pouze v pohádkách. Naše hrdinka Lydie to má díky tomu  v životě docela těžké. Po svojí matce totiž zdědila jedinečný dar tato stvoření vidět a komunikovat s nimi. Její život se pořádně změní poté, co jí do něj skočí záhadný a uhrančivě krásný hrabě Edgar - potomek legendárního Modrého rytíře. Jako takový se má stát vládcem vílího světa. Háček je v tom, že víly nevidí a není ani jisté, jestli na ně vůbec věří. Jeho cílem je získat meč, který kdysi patřil Modrému rytíři a k tomu potřebuje Lydii jako odbornici přes víly. Zaměstná ji jako svoji poradkyni a romantické dobrodružství může začít. Za zmínku stojí i to, že v anime se neustále pohybuje nějaký ten bišík (a v endingu je spousta nahých bišíků!) a většinou ani nemá místo mozku bramborovou kaši ^^


Shugo Chara! Doki - já jsem se toho bála... a věděla jsem, že to tak dopadne. Že se začnu dívat na druhou sérii tohoto růžově roztomilého zla. A beru jako svoji svatou povinnost vás před tímto zlem varovat. Rozhodně toto anime nestahujte, pokud nejste osmi až dvanáctiletá dívka (či velmi zženštilý chlapec) nebo nemáte úchylku na minilidi v tomto věkovém intervalu. No ale ve zkratce, o co tedy jde?
Jedná se mahou-shoujo a garantuju vám, že přeměn si tam užijete (možná lepší přetrpíte) víc, než byste kdy chtěli. Seriál má asi tak 20 hlavních postav, z nich tak osmnáct se umí v něco přeměnit a většina z nich se umí přeměnit ve více věcí. Pak už to připomíná spíše Harryho Pottera. Děti proti sobě "bojují" (jsou tam totiž hodné a zlé děti), míří na sebe různými předměty a vykřikují u toho rozmanité "strašně cool" názvy útoků. Abych však úplně nekřivdila, původní nápad není úplně špatný. Vychází z toho, že v každém spí jeho "srdeční vajíčko" (ne, opravdu nebudu přemýšlet nad tím, jak lépe přeložit kokoro no tamago), a když je připravený, z vajíčka se vylíhne prťavá potvůrka, která nějakým způsobem odráží dotyčného největší sen. A hlavní hrdinka je poněkud nerozhodná v tom, co by vlastně chtěla, takže má ty prťavce tři. Díky nim se může přeměňovat, každá přeměna s sebou přináší jiné schopnosti a jiný cool obleček. Neobešlo by se to bez velkého množství bišíků, kteří jsou všichni do Amu zamilovaní, ať už jsou hodní nebo zlí.
První série měla 51 dílů a dodívala jsem se na ni jen s velkým sebezapřením a s pevným rozhodnutím se na další 50ti dílnou sérii prostě nedívat. Jenže v první sérii se nevyřešilo vůbec nic (v Japonsku je totiž celé anime strašně populární) a já prostě chci vědět, s kterým z nich Amu skončí! >< I když mě to nejspíš bude stát duševní zdraví. Na druhou stranu anime je moc pěkně kreslené a je to hotový ráj pro cosplayery. Do budoucna se určitě nechám inspirovat a na nějakém conu se objevím v kostýmu jedné z postav.

Skip Beat! - další shoujo, tentokrát komediální. Další sympatická svéhlavá hrdinka (a taky docela evil ^^). Kdybych neznala mangu, nejspíš bych toto anime úplně minula. Jenže manga (alespoň ta část, co jsem četla) mě bavila, líbila se mi kresba, tak jsem se rozhodla podívat, jak se povedlo anime. Zatím se drží mangy velmi těsně a baví mě snad ještě víc, než předloha.
Kyoko je hodná holka, která byla vždycky vychovávaná k tomu, aby se z ní stala dobrá hospodyně, žena v domácnosti a skvělá manželka. Vaření, domácí práce a podobné záležitosti ovládá na jedničku, ve všem ostatním je to horší. Taky chodí s vycházející pěveckou hvězdou a novým idolem dívčích srdcí, Fuwou Sho. Tedy do té doby, než se dozví, že ji její miláček jen využíval. V tu chvíli se tichá a zakřiknutá Kyoko změní v rozzuřenou potvoru, která slíbí povedenému ex-příteli krutou pomstu. Ten se jí samozřejmě vysměje a řekne jí, že to by mohla leda kdyby se prosadila v show-bussinessu. Tím začíná dlouhá cesta zhrzené skoro-manželky Kyoko za slávou, pomstou a možná i štěstím.


Toradora! - a máme tu mého favorita podzimní sezóny. Na recenzi na toto anime jsem narazila u hintzua a řekla jsem si, že to musím zkusit. Jedná se o školní komedii s výraznými harémovými prvky. Děj se točí kolem sympatického Ryuugiho. Kromě toho, že ovládá domácí práce, umí vařit a je posedlý nepořádkem a špínou (tedy hlavně jejich odstraňováním), zdědil po svém otci oči zloducha (díky tomu má víc respektu, než by si přál) a je zamilovaný do svojí hyperaktivní a sportovně založené spolužačky Minori. S nástupem na novou školu se také nedobrovolně seznámí s prťavou (a děsně kawaiiii ><) podivínkou Taigou. Po té, co se mu podaří zmařit pokus Taigy o jeho vraždu, neprozřetelně se jí se svými city svěří. Odmění se mu tím, že si z něj udělá svého psa a poskoka, nechá si od něj uklízet, vařit a vůbec mu řídí život. Smíří se se svým úkolem docela snadno. Zvlášť když mu Taiga slíbí, že ho dá dohromady s Minori. Naoplátku on jí pomůže dát se dohromady s jeho kamarádem. Do děje postupně vstupuje další děvče, které má o Ryuugiho taky zájem. Ale nebudu (moc) spoilovat, takže tady své povídání o postavách utnu. Na anime se mi líbí uvěřitelnost postav (snad až na Minori - někdo tak blbý snad ani existovat nemůže), snad každý si tady najde svoji oblíbenou, škádlení Taigy a Ryuugiho se hned tak neomrzí a celé to má takové kouzlo, které ho zatím řadí  hodně vysoko na mém žebříčku. Pokud někoho zajímá, jaký vztah ke kterým postavám mám, tady je výňatek z jednoho ICQ rozhovoru. Obsahuje drobné spoilery.


Vampire Knight Guilty - typické shoujo. Natvrdlá a ne příliš chytrá hlavní hrdinka zamilovaná do svého vysněného bišíka a kromě toho i spousta dalších bišíků všech různých typů a barev. A v tomto anime jsou to navíc většinou upíři! Yuki studuje ve škole, kde spolu s obyčejnými středoškoláky studují i fešní upíři a upírky. Lidé ve dne, upíři v noci. Yuki jako ředitelova dcera se spolu se svým bratrem má starat o to, aby se upíři drželi pěkně daleko od krků svých lidských spolužáků. Mezi upíry je i superbišík Kaname, který kdysi zachránil Yuki život (což v první sérii nezapomene nejméně třicetkrát za díl připomenout). Druhá série je o dost temnější než ta první, u Yuki se začínají objevovat mírné známky schopnosti přežít v tom ošklivém zlém světě i bez toho, aby jí stál některý z bišíků za zády a radil jí, co má dělat. Četla jsem mangu, přečetla jsem si pár spoilerů, takže na toto anime se dívám kvůli *tomu* momentu a kvůli tomu, jak se to bude vyvíjet od té chvíle, zda to povahově Yuki změní, jak to změní chování ostatních postav. Očekávaný zvrat se již stal, takže si troufám říct, že teprve teď toto anime začne být zajímavé.

To je pro dnešek vše, vyjádřila jsem se ke všem anime, která momentálně vychází a já je sleduju. A ano, slibuju, že příští díl bude o hodně kratší. ^^"

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Rozhodně musím potvrdit že DMC je fantastické anime! U Negishiho se vždycky strašně nasměju! Zbývají mi už jen 4 poslední díly určitě se na to podívám znova:)

Anonymní řekl(a)...

Tak Skip Beat má anime? To jsem ani nevěděla. Asi ho zkusím zkouknout.Děkuju za tip:-) ps: Snad nevadí, že jsem si tě přidala na Twitteru, ale když mě okouzlilo, že jsem objevila Lolitku, která si ho taky vede =^^=

Lady Leia řekl(a)...

Alizbeta: určitě nevadí, jsem ráda. Je dobře, že se twitter začíná rozmáhat i u nás. Když jsem s nim začínala, tak ho moc lidí v mém okolí nemělo, teď ho má skoro každý ^^
Co se Skip beat týče, tak mangu mám moc ráda, anime je udělané podle ní (aspoň do toho místa, co jsem četla) a baví mě. Je škoda, že je licencované a Chihiro ho dropnou. Ale věřím, že titulky na zbytek se někde objeví. Jen je škoda, že to nebudu mít celé od jedné skupiny.